8 věcí, které se stanou, když do svého jídelníčku přidáte Extra Panenský Olivový Olej

02.01.2023
Extra Panenský Olivový olej
Extra Panenský Olivový olej

Pokud jde o superpotraviny, v horní části seznamu pravděpodobně najdete extra panenský olivový olej. Extra panenský olivový olej je jednou z nejčastějších ingrediencí na vaření, které lidé používají ke zdravému životu. Ve skutečnosti má středomořská strava, která je často považována za nejzdravější stravu na světě, jejím základem.

Extra panenský olivový olej (EPOO) lze vysledovat až do starověku a jeho úžasné výhody jsou stále běžnou součástí mnoha domácností.


Různé druhy olivového oleje


Když chcete koupit olivový olej, pravděpodobně narazíte na polici plnou produktů od EPOO přes olivový olej až po rainovaný olivový olej. To znamená, že je důležité znát rozdíl mezi produkty, abyste si mohli vybrat co nejlépe. Věřte tomu nebo ne, různé olivové oleje se liší nejen názvem, ale také chutí, barvou, kvalitou a účelem.

Olivový olej

Navzdory svému názvu není olivový olej tak přirozený ani čistý, jak by si člověk myslel.

Tato forma olivového oleje může být "obyčejný" (směs panenského a rafinovaného olivového oleje) nebo rafinovaný olivový olej. Ať tak či onak, oba druhy jsou silně chemicky zpracovány a často jsou smíchány s jinými rostlinnými oleji. Protože se běžný olivový olej extrahuje při extrémních teplotách a tlacích, ztrácí velkou část své nutriční hodnoty, díky čemuž je méně výživný.

Jeho vzhled je světlejší a díky způsobu extrakce běžný olivový olej nemá silnou olivovou vůni ani chuť. Forma extrakce navíc znamená, že má vysoký bod kouření a je také levnější, takže tyto dva faktory z něj dělají olej na vaření.

Extra panenský olivový olej (EPOO)

I když může být dražší, EPOO by měl být vždy olejem naší volby.

EPOO se vyrábí mechanickým lisováním za studena. Na rozdíl od běžného olivového oleje tedy nepodléhá žádnému chemickému zpracování ani extrakci vysokou teplotou. Výsledkem je, že pomáhá udržovat všechny zdravé živiny spojené s olivovým olejem.

Panenský olivový olej je termín používaný k popisu olivového oleje, který byl mechanicky lisován za studena, přesto obsahuje některé vady. To znamená, že je stejně zdravý a bohatý na živiny jako extra panenský olivový olej, i když o něco levnější.

Čím je EPOO tak výjimečný?

Jak již bylo zmíněno, způsob zpracování EPOO umožňuje, aby jeho nutriční hodnota zůstala nedotčena.

EPOO je bohatý na vitamíny E a K, omega mastné kyseliny, mononenasycené tuky a především antioxidanty. Podle různých výzkumných ústavů je hlavní příčinou nemocí a tělesných onemocnění chronický zánět. To znamená, že boj proti tomuto zánětu pomůže zlepšit celkové zdraví a pohodu. Studie publikovaná v časopise "Critical Reviews" v časopise "Food, Science & Nutrition" zjistila souvislost mezi stravou s vysokým obsahem extra panenského olivového oleje a nižším výskytem aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění a určitých druhů rakoviny.

EPOO obsahuje nejen antioxidant oleocanthal, o kterém bylo prokázáno, že má silné protizánětlivé účinky, ale také obsahuje mononenasycenou mastnou kyselinu a kyselinu olejovou. Také se ukázalo, že má silné protizánětlivé vlastnosti. S ohledem na výše uvedená fakta je celkem jasné, proč byl extra panenský olivový olej spojován s mnoha přínosy pro zdraví.


8 výhod používání Extra Panenského Olivového Oleje


1. Kontrola své hmotnosti

Ano, nadměrné množství tuku může vést k přírůstku hmotnosti a ke zvýšení rizika obezity. EPOO je však bohatý na mononenasycené tuky a podle studií nebyla nadměrná konzumace EPOO spojena se zvýšeným přírůstkem hmotnosti.

Spotřeba zdravých tuků ve skutečnosti nejen uspokojuje, ale také pomáhá regulovat hladinu inzulínu, díky čemuž je udržení a ztráta hmotnosti mnohem lépe zvládnutelná.

2. Posílíte zdraví svého mozku

Alzheimerova choroba je nejběžnějším neurodegenerativním onemocněním na světě a s tímto problémem bojuje více než 50 milionů lidí na celém světě.

Nahromadění beta-amyloidových plaků uvnitř určitých mozkových neuronů bylo spojeno s vývojem Alzheimerovy choroby. Studie na zvířatech prováděná na myších zjistila, že sloučenina v EPOO, oleocanthal, pomohla tyto plaky odstranit.

Studie publikovaná v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery a Psychiatry zjistila souvislost mezi stravou bohatou na olivový olej a zlepšenou funkcí mozku.

3. Budete mít silnější srdce

Podle Světové zdravotnické organizace WHO jsou kardiovaskulární nemoci, zejména srdeční a mrtvice, celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Výzkum však brzy zjistil, že srdeční choroby jsou v zemích Středomoří méně časté. Jak víme, EPOO je běžnou základnou ve středomořské stravě.

Za prvé, EPOO pomáhá snižovat zánět. Jak víme, zánět je jádrem mnoha chronických onemocnění, včetně onemocnění srdce. EPOO také pomáhá řídit hladinu cholesterolu snížením hladin LDL cholesterolu a triglyceridů a současně zvýšením hladin HDL cholesterolu. EPOO dále pomáhá předcházet srážení krve a snižovat krevní tlak.

4. Snížíte riziko rakoviny

Jak již bylo zmíněno, EPOO je extrémně bohatý na antioxidanty. To pak pomáhá bojovat proti volným radikálům, což v zásadě snižuje riziko rakoviny. Je třeba také poznamenat, že obyvatelé středomořských zemí mají nižší riziko některých druhů rakoviny.

Studie publikovaná v časopise Pharmacology Research zjistila, že antioxidant oleocanthal pomohl způsobit smrt některých rakovinných buněk. To znamená, že většina studií zabývajících se účinkem EPOO na růst rakoviny a buněk byly studie ve zkumavkách, a proto jsou zapotřebí další studie kontrolované a provedené na lidech.

5. Zmírníte revmatoidní artritidu

Revmatoidní artritida se týká chronického zánětu kloubů, který pak způsobuje, že imunitní systém napadá klouby. Vyznačuje se bolestí, ztuhlostí i deformací kloubů.

Podle studií užíváním doplňků z olivového oleje pomohlo zvládnout příznaky revmatoidní artritidy zlepšením zánětu, bolesti kloubů a dokonce síly úchopu.

6. Chráníte své duševní zdraví

Odhaduje se, že 264 milionů světové populace trpí úzkostí a více než 300 milionů lidí na celém světě bojuje s depresí.

Existují léky, které lze užívat, aby podpořili náladu a snížili projevy úzkostí a deprese, a EPOO je jedním z těch přírodních "léků". Zdá se, že mononenasycené tuky nacházející se v oleji pomáhají regulovat hormony štěstí. Studie ve skutečnosti zjistily souvislost mezi stravou s nízkým obsahem zdravých tuků a vyšší mírou deprese!

7. Snížíte riziko cukrovky

Jak již bylo zmíněno, EPOO pomáhá regulovat hladinu inzulínu. To může pomoci předcházet cukrovce a zlepšit zdraví diabetiků. Studie publikovaná v časopise Nutrition and Diabetes ve skutečnosti zjistila, že středomořská strava bohatá na EPOO pomohla významně snížit riziko cukrovky typu II.

Navíc přidání EPOO do jídla bohatého na cukr nebo sacharidy dokonce pomůže zpomalit zvýšení hladiny cukru v krvi. To pak může pomoci regulovat hladinu inzulínu.

8. Zpomalíte proces stárnutí

Proces stárnutí je nevyhnutelný a nelze ho zastavit. Je však důležité zastavit předčasné stárnutí, protože to může zvýšit riziko chronických onemocnění. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je chránit buňky před volnými radikály.

Bohatý na antioxidanty secoiridoidy, EPOO pomáhá předcházet předčasnému a rychlému stárnutí kožních buněk a v důsledku toho pomáhá chránit před vznikem chronických onemocnění, jako je rakovina (studie).

Měli byste si však pamatovat, že EPOO se nesmí používat při vysokých teplotách, protože by se tím mohly uvolnit vedlejší produkty, které mohou urychlit proces stárnutí v buňkách.


Nákup kvalitního extra panenského olivového oleje


Zpráva z roku 2011 od Olive Center na Kalifornské univerzitě v Davisu zjistila, že 73% z pěti nejprodávanějších dovážených značek bylo podvodně označeno za extra panenské. Zdá se, že značky nesplňovaly standardy chuti a vůně stanovené pro tento druh olivového oleje stanovené evropskými regulačními orgány. A co víc, test chuti z roku 2012 od Consumer Reports odhalil, že pouze 9 z 23 testovaných extra panenských olivových olejů splnilo standardy degustačního panelu. Dále se odhalilo, že až 70% celosvětově prodaného EPOO je zředěno jinými oleji a zesilovači, aby produkt vypadal jako skutečný.

S ohledem na výše uvedené je možné, že EPOO ve vaší spíži vůbec není skutečný EPOO. Chcete se ujistit, že při nákupu EPOO získáte hodnotu za své peníze? Pokud ano, poznamenejte si níže uvedené tipy.

1. Vždy si přečtěte štítek olivového oleje

Zkontrolujte, kde byl olej vyroben, a ujistěte se, že nenajdete více než jednu zemi, region nebo dokonce město. Pokud tak učiníte, vraťte olej zpět, protože nechcete EPOO, který obsahuje olivy smíchané z různých zemí.

Dávejte pozor na pečeť od Mezinárodní rady pro olivový olej (IOC).

Ujistěte se, že štítek označuje, že olej je EPOO a že je lisován za studena.

Zkontrolujte, které olivy byly použity k výrobě oleje. Nejlepší je zvolit si EPOO jednodruhové, protože jsou vyrobeny z jednoho druhu oliv.

Zkontrolujte datum sklizně a vyberte nejčerstvější láhev, kterou najdete. EPOO je nejlepší za první dva roky. Starší láhev vám však neublíží - jen nečekejte, že bude chutnat tak bohatě.

2. Čím tmavší, tím lepší

Po přečtení štítku nezapomeňte vybrat EPOO vložený do lahve z tmavého skla. To slouží k jeho ochraně před světlem - oxidace může poškodit mastné kyseliny v oleji a způsobit jeho žluknutí.

Jakmile se vrátíte domů, nezapomeňte olej skladovat na chladném a tmavém místě. Pokud jej umístíte do chladničky, měl by ztuhnout. Pokud zůstane tekutý, na rozdíl od zakaleného a zahuštěného při chlazení, pak je váš EVOO něco jiného než čistý.

3. Dobře ho očichejte

Pokud je možnost, nikdy si nenechte ujít příležitost ochutnat nebo očuchat olivový olej v obchodě. Olej musí čerstvě vonět, jako je tráva nebo ovoce. Poté mu můžete dát chuťový test krouživým pohybem oleje kolem úst. Čistý EPOO by měl poskytovat zeleninovou příchuť, když si ho "kroužíte" kolem rtů, a pepřovou nebo hořkou chuť v zadní části krku, když ho polknete. Pokud po polknutí zjistíte, že kašlete, je to dobré znamení.


Jaký je nejlepší způsob použití EPOO?


Extra panenský olivový olej je nejvhodnější použít, nevařený, k zálivkám i dipům.

Vystavení EPOO vysoké teplotě poškodí některé jeho antioxidanty. Expozice může také vést k tvorbě volných radikálů. Proto je nejlepší při vaření zvolit zdravější oleje, jako je avokádový olej nebo ghí.

A co pití EPOO?

Vypadá to, že pití EPOO každé ráno pomůže zlepšit celkové zdraví člověka. Pití EPOO bylo také spojeno se zlepšením zažívacího zdraví, zdraví kostí a také s účinnou úlevou od bolesti.

Není však dostatek výzkumu, který by podporoval myšlenku, že pití velkého množství EPOO pomůže zajistit výhody. Proto je nejlepší se tomu zatím vyhnout.


Sečteno a podtrženo


Extra panenský olivový olej je základem středomořské stravy. To již dokazuje, že je to klíč ke zdravému životu a lepší pohodě. Může se také ukázat jako klíč k dlouhověkosti. Jak to? Modré zóny jsou pět oblastí po celém světě, které mají nízkou míru onemocnění a obyvatelé, kteří dosáhnou věku 100 let, je zcela běžné. A co víc, tito obyvatelé přijímají rostlinnou stravu a EPOO je často na prvním místě v jejich žebříčku potravin. 


zdroj: longevitylive.com/anti-aging/extra-virgin-olive-oil-diet/